Hibiskusen är en kräsen vän

Glad, blommig hibiskus

Jag har försökt de senaste åren hitta ”min nisch”. Det vill säga den aktiviteten som skänker mig glädje, någonting som jag brinner för. Det blev lite i förgäves. Inte så att jag vill bli bäst på ett område men någonting som man både är någorlunda duktig på och som ger en inre frid när man gör det. Jag måste erkänna att jag har varit något slags gräshoppa som hoppade vilt från den ena till den andra. Min fru har följt min resa halvt road, halvt bekymrat och försökte då och då peta mig tillbaka i leden med argumentet: kanske borde man vara nöjd med livet som det är. Till och med en tjurskallig surgubbe som mig själv kan (nästan) förstå att i de flesta fall borde man (kanske) lyssna åtminstone med ett öra när någon vill en väl. Men inte jag. Så, efter målning, gitarrspelande, pistolskytte blev det dags för att experimentera med levande grejer. Nämligen blommor. Men vem kunde tänka sig att efter några månader kan man fortfarande vara kär i sina små, gröna vänner? Jag ska prata i tur och ordning om flera av dem.

Idag tar vi upp hibiskusen. Den är en intressant blomma. Den är både kräsen och generös. Den kräver ständigt uppmärksamhet men den återgäldar tjänsten tusenfalt. Hibiskusens blommor är kortlivade så bäst att man tittar på dem när man har chansen. 24 timmar är lång tid för en blomma. De lyser hela rummet med deras färger idag för att vissna och försvinna imorgon.

Hibiskusen behöver vatten och sol. Den är en växt som trivs i direkt solljus och man borde ha den i ett fönster där solen tittar i minst en timmer per dag. Jag behöver vattna dem varannan eller var tredje dag. Men var inte orolig. Titta noggrant på bladen, känn med fingret i krukan och jag lovar att du kommer att märka i fall att din blomma vill ha vatten.

Snart är det dags
Gröna knoppar

När du vattnar den, töm gärna fattet på extra vatten efter en halvtimme. Hibiskusen tycker om vatten men den tycker inte om blötta fötter. Och snälla, vänd inte på krukan. Knopparna är ömtåliga och de vänder sig efter solen. Vänder du på krukan är det stor sannolikhet att du hittar knoppar på golvet. Det vänts och….bryts. Motsvarande till en bruten nacke. Och det är synd att inte se alla blommor som en hibiskus har i sin ”galleria”.

Som du ser, hibiskusen kräver gröna fingrar men inte på en ouppnåelig nivå. Lite uppmärksamhet och kärlek och problemet är löst. Bara glöm inte vattna den. Likadant … vattna inte den för mycket heller. Som sagt, den är en kräsen men underbar vän.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *