Hortensia en blomma eller en dramaqueen?

Var och en av oss har en kompis som älskar drama. En som tar ett myggbett för en krigshandling, en som bränner tungan med het soppa och sedan springer till akuten för att kolla om stämbanden fungerar. En som spår att grannens unge kommer att vara en grov kriminell för att rackaren sprang efter ens katt när han var 2 år gammal, mm. Du förstår vilka personer syftar jag på.

Ledsen blomma

Men var lugn. I blommornas rike finns exemplar som beter sig likadant. De är växtrikets dramaqueens. Lyssna här: man vattnar vissa blommor ofta. Betydligt oftare än andra. Och man tänker att de är tacksamma för uppmärksamheten de får. Men nej, inte när det gäller fru Hortensia. Hon är en sagoprinsessa, känslig och hetsig. Hon snäser och säger ifrån sig vid varje tillfälle. Man får bara inte vara dum mot henne. Neeeej du. Att vara dum mot henne kan betyda vad som faller henne i smaken för stunden. Det kan vara för mörkt, det kan vara för kallt, det kan vara för torrt, det kan vara för blött, det kan vara …..

Var var jag? Aha, kvällen innan bjöd man henne på middag med vatten och gödsel. Hon glänste av glädje, hon var mjuk och spann som en nöjd katt. Vi skiljde oss på kvällen som vänner och på morgonen, titta bara vilket ledsen och nedstämt ansikte säger godmorgon. Faktiskt säger inget. Hon är trumpen. Vad tusen?

Det spelade ingen roll från vilken sidan tittade man på henne, fröken lilla såg ut som efter en boxningsmatch mot Mike Tyson. Först misstänkte jag att katten hade ”en klo att göra” med blommans utseende. Men Trixie sov som en sten på den röda kudden (hennes favorit plats). Då tänkte jag att kanske blev det för mycket vatten eller gödsel så att min vän fick växternas motsvarighet till en matförgiftning.

När inga nya idéer dök upp i huvudet tänkte jag: nu, om du ändå är sur på mig eller till och med värre (bestämde dig för att följa mig hem för att dö) då kan man inte orsaka en större skada genom att vattna dig lite till och se vad som händer. Om du dör, då har vi några finna minnen tillsammans. Typ, tack för att du hade bott med mig i 24 timmar och sedan dog du.

Hon är riktig sur
Glömde du redan?

Som tur eller otur är tidsintervallet mellan att tänka och agera är ganska kort för vissa av oss. För mig är själva definitionen för ”samtidigt”. Så min lilla blomman fick vatten direkt. Och vad tänkte du att det hände. Man kunde nästan se med blotta ögat som blomman började återhämta sig. Efter en timme var hon hur glad som helst som om inget hade hänt. Som om vi har varit goda vänner hela tiden och aldrig bråkat…..

Vad kan man förstå från såna händelser? Hortensia behöver vatten och sol. Hon behöver otroliga mängder vatten särskild om luften är torr. Hon behöver sol också. Låt lite vatten kvar i fattet så att luften omkring henne blir extra fuktig. Jag brukar spraya med vatten varje eller varannan dag så att hon får en uppfriskande dusch (nästan) varje morgon. Blir hon ledsen? Ge henne vatten. Men var försiktigt, hon vill inte ha blötta fötter. Du vet, prinsessor. Nej, dramaqueens menar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *