En katt är bra, två katter heter huvudvärk

Allt börjar med en kattunge

De flesta säger att i livet ju flera desto roligare blir det. Förmodligen hade de ingen katt. Eller hade de tur eller är det så att universum ville skratta åt mig. Som i alla sagor börjar allt så här: det var en gång en familj som ville ha en katt. Och det fick dem. Allt har varit bra och lugnt i deras liv fram till stunden när ett par kompisar fick ”helt oväntat” kattungar. Jag säger ”oväntat” för att om man inte kastrerar en katt det som händer är att katten skaffar ungar. Och ännu roligare är när man förväntar sig ”ädla” kattungar utan att ha någon aning om vart katten tar vägen när hon lämnar huset. Men jag avviker från själva historien. Som jag sade, fick mina kompisar kattungar (eller rättare sagt deras katt gjorde det) och mina barn som (o)tur är har sett småttingarna.

Pappa jag vill ha en (till) katt

Det är kortfattat vad mina känsliga öron fick höra dag in och dag ut från stunden de hade sett kattungarna till stunden när Strumpan kom in i vårt hus. I fall att ni undrar vem Strumpan kan vara svaret är ….. trumslag, trumslag, trumslag …. Taaa-daaaa

En katt som heter Strumpan
Titta i mina ögon och säg nej….om du bara kan.

Där har ni henne. Den här lilla ängel kom till oss förra veckan och sedan dess har hon varit upptagen med att vända upp och ner hela vårt universum.

För det första vill hon ha uppmärksamhet. Väldigt atypiskt. Trixie (den första katten) tillåter oss klappa henne som bonus för vårt goda uppförande medan Strumpan klättrar på oss som en apa för att bli klappad. Om man ignorerar henne får man betala dyrt för det.
– Hon kan tugga!!
– Haha, säger ni. Alla katter kan tugga.
– Visst, fräser jag tillbaka. Det ni inte vet är att hon tuggar på: tårna, öronen, fingrarna och … skägget. Och det gör ont för tusan!!

När hon vill slappna av springer hon i huset som Usain Bolt i sina bästa dagar. Konsekvenser? Nja, förutom blomkrukor som flyger från fönsterbrädorna och bygger jordhögar efter kraschlandningar, nya revor som ”bara” dök upp på köksstolarna, tandavtryck på olika böcker, mm. Jag hoppas att hon lugnar ner sig innan hon hinner riva ner hela huset.

Jag var först här. Fattar du inte det??!

Det är det som Trixie säger till Strumpan när hon fräser med hela sin kropp. Jag har aldrig sett en mer irriterad katt. Och den lilla förtjänar. Det kan jag försäkra er. I sin iver på att sluka allt uppmärksamhet som hon kan bara få har Strumpan trampat på Trixies tår. Under sin första dag i huset ville Strumpan göra ett gott intryck. Så hon bet Trixie i röven. Bokstavligen. Jag vet inte vad som försiggick i det lilla huvudet men utan förvarning hoppade hon som en Toker och bet allt hon kunde i Trixies rumpa. Det gjorde att i sin tur hoppade Trixie som bitten av en orm och mitt i luften gav en örfil till inkräktaren. Lill apan tyckte att nu ska vi leka och började en krigsdans runt den äldre katten. Tur för henne att vår katt inte ville tävla i ”Vem är dummast i huset” och satte kurs mot Mejas säng. Där uppe (hon har en våningssäng — alltså Meja inte Trixie) hittade hon sin fristad.

Men tycker ni att det blev slut på tokigheter? Långt ifrån. Strumpan hämnas på Trixie genom att äta äldres katt mat. Det är sjukt roligt att bita i en tjock svart svans som rör på sig medan en katt försöker sova. Eller hur? Ni får gärna prova. Det är lika roligt i hennes ögon att stoppa nosen i en katts mun. Speciellt när den katten fräser och vill att du ska bara dra åt skogen. Eller … boxa i en katts svans när katten slappnar av och försöker sova. Men roligast av allt är att sova i någon annans koja … när den personen (katten) inte är närvarande. Usch vilken apa.

Strumpa och svansen
Svans, svans, svaaaaaans
Strumpa på Trixie sovplats
Jag undrar vad ska hon säga när hon känner min lukt …..

Vill ni köpa en till katt i huset?

Väl, om jag inte kan övertala er till att inte göra det då kan man åtminstone ta en titt på några länkar innan man tar det stora steget. Det blir mindre smärtsamt. Vi borde ha gjort det. Men som alla vet det är väldigt lätt att bli smart i efterhand. För att bespara er ansträngningen att googla:

https://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/sa-introducerar-du-en-ny-katt-i-flocken/

eller

https://www.hillspet.se/cat-care/routine-care/introducing-a-new-cat-to-current-pets?gclid=Cj0KCQjws4aKBhDPARIsAIWH0JWotUkrW-BZqvAsDnQ-ILM56YgaZKKjk-0bsrV2MS9OB8u46s-jkpYaAofzEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Men från vår ringa erfarenhet till och med om man gör allt enligt boken kan det finnas saker som går fel. Det viktigast är att man har tålamod och älskar djur. Då blir allt bra till slut. Eller så hoppas jag just nu. Vår saga fortsätter.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *