Generationen lagom

Lagom är varken bra eller dåligt

Vi lever i något som jag ska kalla för generationen lagom. Vi tränar lagom, vi äter lagom eller lagom mycket och vi dricker någorlunda lagom för att hamna tidigt i graven. Vi gör allt mer eller mindre lagom. När det gäller roliga grejer är vi lite åt mer än lagom ändan. Vid åsynen av skyldigheter är vi i den mindre lagom kanten. Men vi håller till lagom så mycket vi kan. Det jag säger nu händer inte bara i Sverige. Sverige har fördelen att uppfinna lagom begreppet. Men lagom livet är västvärldens förbannelse.

Förmodligen hundratals år av hårt slitsamt liv har gjort att man har börjat drömma om att göra inget. Väl, inget kan man inte unna sig och då har man hittat mitten av vägen. Vi gör så här…lagom. Men kära medmänniskor tycker ni att det här livet är hållbart? Jag känner på mig att vissa börjar bli irriterade. Vad tusen säger denna människa? Vad är för fel med vårt liv? Inget är fel när lagom tillämpas på mat och dryck och eventuellt motion. Men när det gäller resten av livet man kan inte leva i någon sort dvala.

Vad f..n?

Ja, precis. Att försöka inte verka smartare än andra, att inte avvika mer än 15% från samhällets genomsnitt gör att allt har börjat gå utförs. Var ska jag börja? Barnen ska inte stressa sig i skolan. Allt ska vara så här med måtta. Gör de eller ej deras skoluppgifter är det lika bra. Ingen brådska, det duger. De ska studera lagom. Really???? Ska man tänka så när man behöver en läkare som har studerat så här med måtta och man blir … nästan frisk? Kan man acceptera leva i ett hus som är … nästan bra? Inte bra, för att ingenjören har studerat … lagom. Ska vi vara nöjda att våra idrottare har lagom resultat i Olympiska spel? Så att vi kan vara lagom stolta över vårt land och våra landsmän? Eller är vi glada när vi träffar en person som vi kan … nästan förstå vad den säger för att man har studerat språket nästan … lagom? Känner ni inte att livet blir bara gråare och gråare? Icke? Då kan det vara lika bra att vi ska heta alla Sven Svensson för att vi liknar lagom allihopa.

Drivkraften inom forskningen, sjukvården, skolsystemet, mm behöver inga ”lagomare”. Jag misstänker att det inte är precis måtta som är syftet utan att vi har blivit så bekväma att vi (nästan) inte kan tänka ta oss i kragen och skaka bort bekvämligheten från oss. Risken är att framtida generationerna inte ska ha sina egna Einstein, Nobel, Lindgren, mm. De ska vara en grå depressiv massa av självupptagna och självbelåtna icke identifierbara individer. En så här lagom …. generation.

P.S.

Nivån på lagom blir bara mindre och mindre med åren.

Klart. Slut.

lagom djur
Lagom djur….

En kommentar

  • Jag håller med dig. Vill inte vara ”lagom” i alla lägen. Då blir det trist.

    Men visst saknas ett ”inte” i den här meningen? Eller missuppfattar jag något?

    ”Vi tränar lagom, vi äter lagom eller lagom mycket och vi dricker någorlunda lagom för att hamna tidigt i graven.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *